Menu

Aranżacja przestronnego apartamentu w Gliwicach

MIESZKANIE W KAMIENICY W GLIWICACH, 120 m2

Projektowanie wnętrz Gliwice

Eklektyzm z nutą stylu industrialnego – aranżacja wnętrz Gliwice

Realizacja projektu apartamentu w Gliwicach
Zdjęcia: Angelika Mazur @mazurworks
Powierzchnia: ok. 120 m2
Rok: 2018

Projektowanie wnętrz kamienicy to zawsze ciekawy temat, szczególnie gdy nie odtwarzamy jej dokładnie tak jak wyglądała kiedyś, tylko nadajemy jej nową formę. Tak też było w przypadku projektowania wnętrza przestronnego apartamentu na ostatnim piętrze gliwickiej kamienicy. Zadaniem projektanta było połączenie dwóch wizji: nowoczesnej odsłony klasycznych form i ponadczasowych materiałów oraz industrialnych akcentów. W efekcie powstało wyraziste wnętrze z charakterem, które odzwierciedla naturę mieszkańców.

Stylistyka i materiały

Wnętrze bazuje na klasycznych formach w nowoczesnej odsłonie z nutką industrialnego dopełnienia. Charakter głównych mebli w kuchni i sypialni, czy sztukaterie na ścianie w salonie, przypominają nam o historii. Natomiast industrialne lampy, stalowe krzesła czy fototapeta w kuchni wplecione w całość wnętrza tworzą wyjątkową eklektyczną stylizację.

Tapeta w kwiaty we wnętrzu

Chcąc stworzyć romantyczną, ale i wyrazistą atmosferę sypialni zastosowaliśmy mocny punkt kolorystyczny w postaci ciemnej kwiecistej fototapety. Podobny wzór widoczny jest też już u progu wejścia do mieszkania – kwiecista tapeta na suficie połączona z industrialną lampą sufitową.

Mosiężne dodatki we wnętrzu

Połączenie ciemnej tapety i mosiężnych dodatków – uchwyty meblowe, oprawy oświetleniowe i klamki – pozwoliło osiągnąć efekt tajemniczej elegancji.

Czarne drzwi we wnętrzu

Spójności i wyrazistości wnętrzu dodają czarne stylizowane drzwi ramowe. Szczególnie pięknie prezentują się dwuskrzydłowe drzwi do salonu ze wstawkami ze szkła mlecznego. Chcąc uzyskać efekt otwarcia przestrzeni – które we wnętrzach starych kamienic jest trudne do osiągnięcia – zdecydowaliśmy na otwarcie kuchni od strony długiego korytarza. Szeroki otwór  wykończony czarna futryną znajduje się równolegle do dwuskrzydłowych drzwi do salonu. Dzięki temu przy otwartych drzwiach salonowych zyskujemy przestronną strefę dzienną, w której całą rodzina może spędzać wspólnie czas.